Štefánik - Muž činu

Koľko kolibríkov stihol za svoj život vypreparovať, čo si sľuboval od kokosových orechov a prečo sa vyučil za kúzelníka? Je dôležité vedieť, kto boli ženy jeho života, čím si krátil voľný čas, s akými ťažkosťami v živote bojoval alebo kam sa upierala jeho pozornosť, keď sníval?

Práve v tieto dni vzniká ilustrovaná kniha, ktorá nám dáva odpovede na mnohé podobné otázky a vy ju môžete získať podporou kampane na www.startlab.sk/stefanikmuzcinu.

Štefánika poznáme predovšetkým vďaka historickým udalostim, pod ktoré sa svojou aktívnou prítomnosťou podpísal. Vieme, že zomrel relatívne mladý (vo veku 39 rokov), vieme, že bol astronómom, letcom aj generálom a vieme, že sa výraznou mierou pričinil o vznik Československa. Dostatok predpokladov na klasifikáciu za národného hrdinu.

Tí šcítanejší vedia o jeho výstupoch na Mont Blanc, cestách na Tahiti alebo organizácii československého vojska.

Keď som pred viac ako tromi rokmi začal pracovať na ilustrovanej knihe o živote M. R. Štefánika, inšpiráciou mi bola kniha dokumentujúca jeho život vo fotografiách. Nadchla ma množstvom miest, ktoré stihol počas svojho života navštíviť, no ešte viac sa mi páčilo, čo všetko musel spraviť preto, aby sa vôbec mohol začiatkom 20. storočia na tieto miesta vôbec dostať. Nieto ešte vykonať vedecký výskum.

Predstavoval som si útle 20 stranové leporelo s minimom sprievodného textu. Načrtol som prvý storyboard a bol som presvedčený, že od hotovej knižky ma delí rok práce. Pre istotu som sa však pustil do podrobnejšieho štúdia jeho života, aby mi nič podstatné neuniklo. A stalo sa, čo sa deje bežne pri štúdiu akejkoľvek problematiky. S každou ďalšou prečítanou knihou, dokumentom, denníkom alebo článkom, silnelo vo mne vedomie, koľko veľa toho o Štefánikovi ešte neviem.

A toto vedomie vo mne silnelo nie len preto, že je život Milana Štefánika vďačným štúdijným materiálom, ale aj preto, lebo jeho život je nádherne zdokumentovaný v podobe pamätí množstva ľudí, ktorých stihol na svojich cestách stretnúť, čo je vzhľadom k jeho činorodej a spoločenskej povahe pochopiteľné. Štefánik bol však aj majstrom v zaznamenávaní jeho každodenného života. Ak by žil dnes, je veľmi pravdepodobné, že by bol jedným z najvplyvnejších influencerov. Šírkou záberu by občas postrádal hĺbku, no s nefalšovaným záujmom o desiatky tém, zahlcoval by naše dni vtipnými instastories. Svoje myšlienky si v denníkoch zapisoval nie na dennej, ale hodinovej bázi.

Chcel som vedieť, aký bol. Prečo konal, ako konal? Čo spôsobilo, že sa v živote vybral cestou, ktorú dnes poznáme? Dol dobrým človekom? Ako jednal s druhými ľuďmi? Vieme, že šlo o cieľavedomého a aktívneho človeka, ktorý toho veľa dosiahol, dokázal si pritom zachovať ľudskú tvár? Mal v sebe pokoru? O aké hodnoty sa v živote oprieral? Koho si vážil? Koho obdivoval?

Z konzervatívneho prostredia evanielickej fary v malej dedinke Košariská až do mekky vedy a umenia - do kozmopolitného Paríža je dlhá cesta, no ešte dlhšia cesta vedie do hvezdárne na vrchole Mont Blancu, k prezidentovi Ekvádoru alebo na piesočné pláže ostrova Tahiti uprostred Tichého oceánu.

Práve v tieto dni vzniká ilustrovaná kniha o činorodom živote M. R. Štefánika: Štefánik - Muž činu, ktorú môžete získať podporou kampane na www.startlab.sk/stefanikmuzcinu.

Životná cesta Milana Štefánika berie dych aj po vyše storočí, ktoré uplynulo od jeho tragickej smrti a zanecháva nám viacero posolstiev. Začať by sme mohl slovami samotného Štefánika, ktorý vyslovil, že pre človeka pevného odhodlania niet nemožností.

Štefánikov život by nám mohol byť mementom, že nie dĺžka života je to, čo sa na jeho sklonku počíta. Veril ideálom, tvrdo pracoval, a napriek tomu, že sa v živote veľa natrápil, dokázal sa zo života aj tešiť a nestratiť pri tom ľudskú tvár.

A to je niečo, o čo sa môže pokúšať každý z nás.

Ilustrovanú knihu Štefánik - Muž činu môžete získať jej podporou v crowdfundingovej kampani na www.startlab.sk/stefanikmuzcinu.

Štefánik - Muž činu, je ilustrovaná kniha, ktorá vám zo Štefánikovho života prezradí viac, ako len to, že bol vášnivým kuchárom.

O ilustrácie sa postarala šikovná Anna Hájková a to ostatné mám na svedomí ja. Verím, že vás kniha nadchne a dozviete sa vďaka nej nové kuriozity a pikošky zo života jednej z najdôležitejších osobností našich dejín.

Štefánik - Muž činu
vydavateľ: 82 Bøok & Design Shõp
autor: Adam Berka
ilustrácie: Anna Hájková
rozmery: 18,75 x 25 x 4 cm

Knihu získate na www.startlab.sk a pokiaľ chcete knihu darovať deťom na základných a stredných školách, môžete tak spraviť do skončenia kampane (24.2.2021).